Hypotheekvormen-WassinkEr zijn verschillende soorten hypotheken. Het belangrijkste verschil tussen de hypotheken, is de manier waarop u aflost; tijdens de looptijd, of aan het einde van de looptijd. Bij een lineaire hypotheek en een annuïteitenhypotheek lost u gedurende de looptijd af. Bij de overige hypotheekvormen stort u maandelijks een bedrag op een ander financieel product, waarmee u de hypotheek aan het einde van de looptijd aflost.

Lineaire Hypotheek

Bij een lineaire hypotheek lost u iedere maand hetzelfde bedrag af. Daarnaast betaalt u een bedrag aan rente. Dat betekent dat het totale bedrag van de hypotheek gelijkmatig afneemt en de rente die u betaalt dus steeds minder wordt. De rente betaalt u namelijk over het bedrag dat openstaat. Dit biedt zekerheid, maar zorgt er ook voor dat uw fiscale voordeel (hypotheekrenteaftrek) mettertijd kleiner wordt.

Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek betaalt u maandelijks een vast bedrag. Gedurende de looptijd verandert alleen de samenstelling van dat bedrag. Het bedrag bestaat namelijk uit een deel aflossing en een deel rente. Gezamenlijk heet dat de annuïteit. In het begin is het grotendeels rente, naar mate u de hypotheek verder aflost wordt de rente minder en is het grootste deel juist aflossing. U profiteert in het begin maximaal van de hypotheekrenteaftrek, maar heeft er later dus minder profijt van.

Aflossingsvrije Hypotheek

Met een aflossingsvrije hypotheek lost u, de naam zegt het al, niet af gedurende de looptijd. Maandelijks betaalt u alleen de rente. Aan het einde van de looptijd lost u de hypotheek in één keer af. Sinds 2013 komt u met een nieuwe aflossingsvrije hypotheek niet meer in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Als u voor 2013 een aflossingsvrije hypotheek heeft afgesloten, kunt u die nog wel oversluiten en meeverhuizen met behoud van hypotheekrenteaftrek.

Spaarhypotheek

Bij een spaarhypotheek lost u gedurende de looptijd niet af. In plaats daarvan spaart u iedere maand een bedrag om aan het einde van de looptijd de hypotheek in één keer af te lossen. Voordeel van deze hypotheekvorm is dat u optimaal gebruik maakt van de hypotheekrenteaftrek en er bovendien van verzekerd bent dat u aan het eind van de looptijd voldoende vermogen hebt om de hypotheek af te lossen. Als u voor 2013 een Spaarhypotheek hebt afgesloten, kunt u die nog wel oversluiten en meeverhuizen met behoud van hypotheekrenteaftrek.

Bankspaarhypotheek

De bankspaarhypotheek verschilt niet zoveel van de spaarhypotheek. Ook bij deze hypotheekvorm leent en spaart u tegelijkertijd. Pas aan het einde van de looptijd lost u de bankspaarhypotheek af. Sinds 2013 is het fiscale voordeel voor deze hypotheekvorm veranderd. Neem contact met ons op om de gevolgen voor u te bespreken. Als u voor 2013 een Bankspaarhypotheek hebt afgesloten, kunt u die nog wel oversluiten en meeverhuizen met behoud van hypotheekrenteaftrek.

Krediethypotheek

Een krediethypotheek werkt net even wat anders. Bij een krediethypotheek krijgt u een doorlopend krediet, met uw woning als onderpand. U kunt dus geld opnemen wanneer dat nodig is en u betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag. Tussentijds aflossen kan, maar is niet gebruikelijk. De hypotheek wordt afgelost als de woning verkocht wordt.

Welke hypotheek het beste bij u past, is volledig afhankelijk van uw situatie. Voor starters zijn alleen de lineaire en de annuïteitenhypotheek beschikbaar. Neem contact op met de experts van Wassink Advies en Consulting. We adviseren u graag!

 

Bespreek de opties